תוכאים – כל מה שרציתם לדעת

רקע

התוכאים או תוכים כפי שרבים מרבים לכנות אותם, הינם סדרה במחלקת העופות. הסדרה מחולקת לעל משפחות ותתי משפחות אשר הבולטות והמוכרות ביותר בקרב המגדלים הן משפחת התוכיים, משפחת הקקדואיים ומשפחת הדרראים. בישראל מצויים שני מינים עיקריים – דררה ותוכי נזירי, שניהם פליטי תרבות שהתבססו היטב בישראל. רבים מהתוכאים הפכו להיות עופות נוי ולחיות מחמד.

בסדרת התוכאים ישנם כמה מאות מינים המצויים באזורים טרופיים וסובטרופיים בכל היבשות, מלבד אנטארקטיקה, שכן הם צריכים אקלים חם באזורי המחייה שלהם.

מאפיינים

התפתחותם של התוכאים מעידה על הסתגלות לחיים ביער – תנועה בסבך ותזונה של פירות וזרעים.

גופם של התוכאים מוצק מאוד וכנפיהם מעוגלות. נוצותיהם של התוכאים ססגוניים מאוד וכמעט שאין הבדלים בין הזכר ובין הנקבה.

לתוכאים מקור קצר, מאונקל ועבה, ובו הלסת העליונה גדולה במידה ניכרת מן הלסת התחתונה. בנוסף, הלסת העליונה "ממופרקת" לגולגולת, דבר המאפשר לה מרחב תנועה גדול.

המקור החזק של התוכאים מסייע להם לפצח זרעים ופירות קשים ומצד שני הוא יכול להיות עדין ונעים, כאשר זוג תוכאים מנקים ומסדרים זה את זה במקורם. הם נעזרים גם במקור כדי להיאחז בענפים, משום שלעיתים הם צמודים לענף בצורה אופקית. בנוסף לכך, לחלקם יש לשון שרירית וגמישה, המסייעת להם בפירוק מזונם. צבע המקור מעיד גם על מין התוכאי.

רגלו של התוכאי קצרה ובה ארבע אצבעות – שתיים פונות לפנים ושתיים לאחור. המבנה המיוחד הזה מאפשר לתוכאים תפיסה יעילה של עצמים ועמידה בצורה אנכית על גזעי עץ וענפים. כמו כן, באמצעות מבנה מיוחד זה יכול התוכאי ללפות את המזון ולהגיש אותו ישירות למקור – זוהי תכונה בלעדית לתוכאים ולדורסי לילה.

כאשר התוכאי נמצא במנוחה, צווארו מקופל בצורת 'זיגזג' וברגעי הצורך מתארך ומשנה את צורתו, ובכך גמיש מאוד, והוא זה שמאפשר לתוכאי לסובב את ראשו 360 מעלות.

כלבים חתולים | אוכל לכלבים | אוכל לחתולים | מונג' אקאנה טייסט הילס 

תכונות

בעולם יש כ-330 מינים של תוכאים. לכל מיני התוכאים יש כושר חיקוי, ישנם מצטיינים יותר וישנם פחות. תכונה זו הפכה את התוכאים לחיית מחמד אהובה מאוד בקרב בני האדם.

לתוכים יש תיבת תהודה מיוחדת שיכולה להפיק מגוון רחב של קולות ולכן תוכים שונים, ובראשם האפרור האפריקני (מוכר יותר כ״ג׳אקו״) מסוגלים לחקות מגוון רחב של צלילים וקולות, כולל דיבור אנושי.

עובדה נוספת ונחמדה על הג׳אקו היא שהוא נחשב כאחד מבעלי החיים האינטליגנטיים ביותר בממלכת החי.

מכשירי הקלטה או הבנה עמוקה של השפה?

בעבר האמינו כי התוכים לומדים לחקות באופן שמזכיר הקלטה וללא הבנה אמתית של משמעות החיקוי (מכאן גם הגיע הביטוי "חוזר אחרי כמו תוכי"). טענה זו נכונה כנראה באופן חלקי בלבד.

מחקרים רבים, ובראשם מחקריהם של קבוצת המחקר בראשות פרופ' אלין פפרברג מאוניברסיטת ברקלי, הראו כי תוכאים מסוג האפרור האפריקני מסוגלים להבין יחסים כמותיים, יחסי צבע וצורה מורכבים ולהשתמש בשפה באופן מתוחכם, הדדי וגם באופן שתואם, ככל הנראה, את המצב הפנימי של התוכי עצמו (כך למשל התוכים בקבוצת מחקר זו יודעים לבקש "גירוד", "מקלחת" וכו' כשהם מעוניינים בכך).

מחקרים אחרים הצביעו על כושרם הגדול של מיני תוכאים שונים לפתור בעיות מורכבות (השגת מזון מתוך מבנה מסובך) יותר מבעלי חיים אחרים. דוגמה לכך הוא התוכי אלכס.

מהאמור מעלה ניתן להבין כי לתוכאים אינטליגנציה גבוהה מאוד ביחס לעופות אחרים.

בנוסף לאמור, רוב מיני התוכאים הינם מונוגמיים, כלומר נשארים עם בן זוג אחד לכל אורך חייהם לצורך התרבות וגידול צאצאיהם ואף נשארים עם אותו בן זוג גם לאחר עונת הרבייה.

משקל

משקלם וגודלם של התוכאים מגוון מאוד ויכול לנוע בין 10 גרם בלבד ועד 4 קילו.

הכבד שבתוכאים הוא הקאקאפו, שחי בניו זילנד ומשקלו בין 3 ל-4 קילוגרם. הגדולה בתוכים המעופפים היא הארה היקנטונית שמשקלה יכול להגיע עד 1.7 ק"ג. הקטן ביותר הוא תוכי ננסי צהוב פנים ששוקל 10 גרם.

תכונה נוספת שקיימת אצל התוכאים היא חוש ראייה מפותח ביותר שחשוב מאוד אצל העופות להישרדותם ולקיומם. ראייתם של התוכאים, על אף שלא חדה כזו של העופות הדורסים, מתעלה באופן משמעותי על של בני האדם ומותאמת לצורכי ההישרדות של התוכאים, ובכלל של כלל העופות הנטרפים.

חוש השמיעה

חוש השמיעה הוא החוש השני בחשיבותו אצל העופות והתוכאים בפרט. מבנה אוזניהם הוא דמוי משפך, מבנה המאפשר להתמקד בקול בצורה טובה ויעילה. האוזניים, אשר ממוקמות מעט מאחורי ומתחת לעיניים, מכוסות בנוצות רכות אשר מספקות הגנה.
שמיעתם של העופות רגישה הרבה יותר משל בני האדם על אף שטווח השמיעה לרוב נמוך יותר. הם שומעים את אשר שומע האדם באופן שונה וקולטים את הקול בדרכים שונות. כך התוכאים קולטים את הצלילים בצורה חדה יותר ורגישים לכל שינוי, גם אם הוא קטן ביותר, בגובה או בטון הצליל.

באמצעות שירה או קולות שונים יכולים התוכאים להתריע על סכנה.

חוש הטעם לא מפותח יותר מידי אצל העופות בכלל. למרות זאת, אצל התוכאים הוא קצת יותר מפותח ביחס לשאר העופות. התוכאים יכולים להבחין בין טעמים חמוצים, מתוקים או מרים.
התוכאים יכולים להעדיף מזון שונה לא בגלל טעמו אלא בגלל זמינותו בטבע.

מבחינת חוש הריח אצל התוכאים אינו מפותח כמעט כלל והם אינם משתמשים בו כמעט בכלל.

חוש המישוש נחוץ לתוכאים בעת התעופה. העופות רגישים בצורה יוצאת מן הכלל לשינויים בטמפרטורת האוויר, בלחץ ובמהירות הרוח, שינויים אלה מועברים בעזרת הנוצות לעצבים רבים הפזורים על גבי עורם.

ביטוי נוסף לחוש המישוש ניתן לראות בכך שהתוכאים כמו שאר העופות הינם בעלי עצבים מעטים ברגליהם, ובשל כך הם פחות רגישים לקור קיצוני ומסוגלים לעמוד על משטחי קרח.

תזונה

תזונת תוכאים בטבע משתנה ממין למין אך תזונת רובם מתבססת על זרעים, אגוזים, פירות, ניצנים ועוד חומרים צמחיים. תוכאים מסוימים אוכלים בעלי חיים זעירים או עופות אחרים, מצוף ואבקות פרחים.

תוחלת חיים

תוחלת חייהם של התוכאים משתנה ממין למין.

התוכאים הגדולים, בעיקר אלה המשתייכים למשפחת התוכיים ולמשפחת הקקדואיים, הם בעלי תוחלת החיים ארוכה ביותר, שיכולה להגיע ללמעלה מ-80 שנים. ישנם תיעודים של תוכאים שאף עברו את גיל ה-100 שנים.

תוכאים ממינים קטנים יותר הם בעלי תוחלת חיים קצרה משמעותית שנעה בין 15-20 שנים.

התוכאים מול בני האדם

מערכת היחסים בין התוכאים לאדם הינה מסובכת ונפרשת לאורך כל ההיסטוריה. מאז מתמיד האדם היה נוהג לסחור בתוכאים לצורך מטרותיו השונות ביניהן מכירת המינים השונים בשוק הפרטי לכל המרבה במחיר לצורכי נוי, למזון, לנוצות גופם ועוד.

שמירה על אוכלוסיית התוכאים

סחר בקנה מידה נרחב כזה אשר הביא לכך שמיליונים רבים של תוכאים נעקרו מבתי גידולם הטבעי בטבע, פגע קשות בבתי גידול שונים בכל רחבי הגלובוס ובמאזנים האקולוגיים באזורים שונים. לדוגמה, מיני תוכאים רבים נפגעו מפלישת מיני עופות טורפים זרים בסיוע האדם, צייד לא מבוקר ועוד.

כתוצאה מכך, עם השנים חלה התקדמות משמעותית בריבוי התוכאים בשבי ובחקר העופות והתוכאים בפרט.

למרות זאת, עם השנים גם חלה עלייה במספר בעלי המקצוע אשר מסייעים בשיקום הרס האדם. בין אותם בעלי מקצוע ניתן למצוא ביולוגים רבים אשר מקדישים את חייהם בחקר אוכלוסיות התוכאים בעולם בטבע ומסייעים בשימורם.

התוכי כחיית מחמד

כאמור, לתוכאים אינטליגנציה גבוהה מאוד מה שהפך אותם לחיות מחמד אהובות במיוחד. תוכאים רבים מראים חיבה לבני אדם ואף רצון לרצות אותם.

התוכאי יכול להיקשר לבעליו וניתן ללמד אותו טריקים רבים. אילוף התוכי לתרגילים יכול לסייע בניתוב נכון של אנרגיית התוכי ולמנוע בעיות התנהגותיות רבות.

חשוב לזכור כי התוכי הינו חיית טרף ולכן לא מומלץ להשאיר אותו חופשי בבית במידה וקיים בעל חיים אחר כמו כלב או חתול.

למרות היותו חיית מחמד נחמדה למדי, התוכי עשוי להיות אלים וצווחני במידה ולא גודל כראוי. על המגדל להעניק תשומת לב רבה לתוכאים, יש לדאוג להם מזון ומים ולספק גירויים אינטלקטואליים על בסיס קבוע.

ניתוב האנרגיה לפעילויות שונות עשוי לתרום לקשר שבין המגדל והתוכי ובין היתר למנוע אגרסיות והתנהגויות תוקפניות כלפי הסביבה.

להזמנה חייגו :

דילוג לתוכן