רכישת אקווריום היא דבר מורכב בפני עצמו. היא מגיעה עם בחירת ציוד מורכבת, בחירת דגים, והכרה של המון מונחים חדשים שלא הכרנו קודם לכן. אך המשימה הכי קשה אולי תפתיע אתכם  – עיצוב האקווריום.

הקושי בעיצוב האקווריום מקורו באלמנטים הרבים שיש בו. אקווריום הוא בעצם סביבת טבע קטנה, וככל שהוא גדול יותר ואלמנט עיצובי מרכזי יותר, כך משימת העיצוב הופכת לקשה ומורכבת יותר.

למרות המורכבות הזו, ישנם מספר כללים בסיסיים שיכולים לעזור לנו לעצב כל אקווריום, מהקטן לגדול.

הבסיס לעיצוב אקווריום

לא משנה מי מאכלס את האקווריום, ישנם מספר מרכיבים שמהווים את הבסיס לעיצובו של כל אקווריום:

  • הזכוכית: מלבד אקווריומים ייחודיים בעלי צורות מגוונות, נהוג בדרך כלל לשים בחלקו האחורי של האקווריום רקע. לאותו רקע יש תפקיד כפול, הוא מסתיר חלקים באקווריום שאנחנו פחות מעוניינים להראות (כמו צינורות, חוטי חשמל וכדומה) ובנוסף הוא מספק תפאורה נחמדה לדגים ועוזר להבליט את צבעם. הוא גם יכול למנוע השתקפויות של שיכולות להפחיד דגים שעוד לא התאקלמו. ישנם מגוון סוגי רקעים, מתמונה מודפסת חד ממדית או דו ממדית, ועד לרקע שחור או כחול שיכול לבדו להבליט אלמנטים צבעוניים.
  • הקרקעית: לעומת הרקע יש השלכות יותר רציניות לבחירת הקרקעית. כמו במקרה של הרקע, גם כאן יש מגוון אופציות לבחירת עיצוב הקרקעית. ישנן אופציות רבות לעיצוב הקרקעית: קרקעית ריקה, לוח פרספקט אטום, שכבה עמוקה של גרגירי חול, ואפילו ענפים של אלמוגים. שלא כמו הרקע, פה ישנה התחייבות לא רק לצבע וסוג המצע אלא גם בעומק שלו. כשמדובר בקרקעית אפילו ניתן לשלב בין סוגי מצע שונים באזורים שונים באקווריום.
  • ההארדסקייפ: זה החלק בו תמצאו את המגוון הגדול ביותר של תפאורה. כאן תמצאו קונכיות, טירות, ספינות, סלעים, גזעים, צמחים ואלמוגים מלאכותיים. כאן הרבה אנשים מסתבכים מעודף האפשרויות ולעיתים אפילו פונים למעצב מקצועי שיעזור להם לעצב את האקווריום. ישנם אפילו תחרויות בינלאומיות של עיצוב אקווריומים.

אז איך מתחילים לעצב?

לפני הכל צריך להחליט מי הולך להתגורר באקווריום. שאלה זו בלבד תכוון אותנו למקום עיצובי ותסנן את האפשרויות הרבות שלעיתים קרובות גורמות לבלבול. לדוגמה, אם מדובר בדגים שיכולים לחיות רק במים מלוחים, או דגים שאוכלים אלמוגים או עיצוב אקווריום שמתאים לדגי מים מתוקים צמחוניים, כבר כאן האפשרויות מצטמצמות. צמחים ואלמוגים קשים יכולים להתאים לרוב סוגי הדגים ולתת להם תחושה של סביבה טבעית כמו גם יופי כללי לאקווריום.

המצב מסתבך כשמנסים לשלב חול דיסני באקווריום מים רכים או גזעים באקווריום מים קשים. מדובר בשתי דוגמאות שונות לא רק בעיצוב שלהן, אלא גם בדרך שבה הן משנות את כימיית המים, דבר שיכול להשפיע לרעה על בריאות הדגים שמתגוררים בו. גם כשמדובר בדקורציות שלא משפיעות על כימיית המים מצעים מסוימים יכולים לסכן את בריאות הדגים שאוהבים להתחפר בתוכם.

העיצוב עצמו

הגענו לחלק בעייתי ביותר בעיצוב האקווריום כיוון שבו אין כמעט כללים מכוונים. כאן, לא משנה אם אתם מעצבי פנין מקצועיים או מתחילים שלא עצבו דבר מעולם, מגוון האפשרויות והטעמים השונים שניתן ליצור באקווריום הם אינסופיים. לכן, לא נדבר כאן על טעם וריח ויותר נתמקד בשיקולים פרקטיים שיעזרו לכוון אתכם לעיצוב הטוב ביותר שתרצו לעשות.

קודם כל נחזור לדרישות של דיירי האקווריום שלנו, זה השיקול החשוב ביותר ושצריך לשים אותו בראש. לאחר מכן אפשר לעבור לבחירה של המכשירים הקשורים לטיפול השוטף של האקווריום. גם כאן יש משמעות גדולה על העיצוב. האם אנחנו רוצים צמח גבוהה שיסתיר חלק מסוים? האם נרצה סלע שיסתיר את הפילטר? קחו את מיקום האלמנטים הפרקטיים של עיצוב האקווריום כנקודת פתיחה.

הרבה פעמים ניתן לראות באקווריומים שהציוד נוטה להיות ממוקם בצד אחד. דבר זה מאפשר להשתמש באלמנט עיצובי שנקרא "משולש הזהב". אלמנט זה קשור לנטייה של מוחנו להתחבר לתמונות, תורות גיאומטריות, ועיצובים שיש בהם יחס של שני שליש לשליש. מומלץ ללכת לפי עיקרון זה בעיצוב האקווריום על מנת לקבל תמונה מושכת יותר.

עוד קושי עיצובי קורה בעקבות הנטייה של מים לדחוס את התמונה מה שנותן לאקווריום מראה צפוף. בגלל זה, ישנם אלמנטים שעוזרים למנוע תופעה זו. טריק אחד הוא לשלב שבילים ועמקים בעיצוב הכללי שאין בהם דקורציה. שביל או עמק כזה שהולך מצד אחד לצד שני של האקווריום יכול להעניק לאקווריום עומק. טריק אחר הוא פיזור לא אחיד של המצע.  עוד אפשרות היא הצבה של דקורציות גבוהות בקדמת האקווריום ומאחורה דקורציות נמוכות, ככה אפשר לשלוט בפרספקטיבה.

לסיכום

עיצוב האקווריום היא דילמה מורכבת ומבלבלת שכל אחד שמחליט להיכנס לעולם הזה ניצב בה. למרות זאת, כפי שהראנו לא מדובר במשימה בלתי אפשרית ואם תתמידו בכללים שהצגנו פה, עיצוב האקווריום יכול אף להיות פעולה מהנה.

דילוג לתוכן